Bojové styly: Capoeira

Capoeira

Capoeira je původem brazilské bojové umění. Nejedná se pouze o bojové umění, ale o spíše o kulturní fenomén, obsahující svébytné bojové umění, připomínající spíše tanec s akrobatickými prvky, současně doprovázený původní hudbou.

Capoeira je tradičné považována za jeden z nejvýznamnějších fenoménů původně africké – především pak angolské – kulturní tradice a výsledek následné syntézy africké, původní brazilské a expandované evropské kultury na území Brazílie. Kolébkou capoeiry je brazilský stát Bahia, tradičně zemědělská oblast, která je historicky negativně poznamenána masovým dovozem afrických otroků.
Díky procesům globalizace zažívá capoeira mohutnou expanzi takřka do celého světa, kde nabývá zhruba od sedmdesátých let 20. století neobvyklé popularity.

Historie Capoery
V capoeiře šlo o obranu beze zbraní proti, násilníkům a lupičům, a také proti zvůli bílých otrokářů.
Od roku 1707 byla capoeira zakázaná. Otroci ji dále praktikovali jako „bojový tanec“, směs elegantních pohybů a akrobacie. Traduje se, že moderní podoba capoeiry se vyvinula v breakdance v americkém Bronxu. Capoeiristé však nepovažují tuto domněnku za pravdivou.
Od roku 1808 brazilská vládnoucí třída tvrdě potlačovala toto bojové umění a proti capoeiristům postupovala neobyčejně brutálně. Od roku 1825 byli barevní otroci v takovém postavení, že i pískání či postávání na rohu ulice, anebo vyluzování jakéhokoli zvuku bylo považováno za projev zakázané capoeiry a velmi tvrdě trestáno.
Navzdory těmto pohnutým historickým událostem se od roku 1972 capoeira opět stala, díky státu Brazílie, uznávaným bojovým uměním. Stala se populární, dostala pevná pravidla a stala se pofotbalu druhým nejoblíbenějším brazilským sportem.
Mezi novodobé průkopníky Capoery patří nepříklad Lateef Crowder.

 

Základní techniky capoery
V capoieře jsou naproti klasickým blokům a krytům mnohem více zdůrazňovány úhybné manévry, jako jsou úskoky či pády. V capoieře jsou rovněž důležité různé prvky akrobacie.
Základním pohyb je ginga. Spočívá v rozkročení nohou přibližně na šířku ramen a následném pohybu jednou nohou dozadu, poté zpět dopředu – a to samé druhou nohou. Tento pohyb se neustále opakuje. Ginga je základem, který má připravit tělo na další pohyby, jako krytí, uhýbání, taktizování a napadání. Krom toho stálý pohyb ztěžuje soupeři zásah a také maskuje to, co chce bojovník udělat. V pohybu ginga nejsou zapojeny pouze nohy, ale i zbytek těla. Důležitá je koordinace pohybu paží tak, aby se vykryl případný úder, naklánění těla a práce s trupem. Celkový pohyb by měl odpovídat rytmu hraném beteriemi – druhem brazilkých hudebních skupin.
Cadeira je pozice v ginga, při níž jsou nohy pokrčeny. Jedná se o opravdový základ ginga. Z této pozice je možné provádět všechny pohyby a útoky.
Aú je termín v capoeiře, který označuje pohyb podobný „hvězdě“. Buď může sloužit jako rychlý úhybný manévr nebo pro nalákání soupeře do pasti.

Slovník capoeiry
cocorinha – podřep
ginga – základní pohyb capoeiry, práce nohou
golpe – úder, útok
jogador – bojovník
aluno – žák capoeiry
ataque – útočný pohyb
batizado – slavnostní udělování technických stupňů (pásků), ceremonie vstupu do capoeiry
jogo – hra, boj dvou capoeiristů v rodě
roda – místo pro capoeiru, kruh z capoeiristů, v jehož středu se hraje jogo
berimbau – základní hudební nástroj v Capoeiře

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *