Druhy a styly boje v MMA (Mixed Martial Arts)

mma

Druhy a styly boje v MMA

Původní myšlenkou pořadatelů bylo, aby se pořádaly vzájemné zápasy bojovníků z různých druhů bojových umění. Mělo se tak zjistit, že které bojové umění je nejpoužitelnější a nejlepší. Takový byl tedy původní koncept soutěžení. Od té doby už však došlo v několika změnám, které určují stávající pravidla v MMA (Mixed Martial Arts). V současnosti se změnil i původní námět soutěže a to, že už nejde o srovnání jednotlivých stylů, ale jde o souboj bojovníků, kteří jsou speciálně připravováni na určitý druh boje ve své hmotnostní kategorii.

V Mixed Martial Arts známe tři druhy boje, které mohou během zápasu  bojovníci použít a jsou to: STAND UP FIGHTING, CLINCH FIGHTING, GROUND FIGHTING

Styly boje v MMA

STAND UP FIGHTING – jde o boj v postoji, kdy se využívají různé techniky kopů a úderů. Stand up fighting si dnes zápasníci procvičují pomocí různých tréninkových metod jako je například využití služeb trenérů boxu, kicboxu nebo muay-thai.

CLINCH FIGHTING – boj na velmi krátkou vzdálenost v postoji. Zápasníci se vzájemně dotýkají, což připomíná zápasení rozšířeny o různé techniky úderů. Takže v tomto druhu boje se využívají hlavně poznatky z řecko – římského zápasení, juda, zda muthay – thai.

GROUND FIGHTING – poslední fáze boje, která nastane, když jeden ze soupeřů nebyl eliminován v boji v postoji nebo v klinči. V tomhle druhu boje se využívají techniky grapplingu a brazilského jiu – jitsu značně obohaceného o techniky úderů a kopů koleny.

 

Bojové styly v MMA

Jednotliví zápasníci se vyznačují různými styly. Podle toho jaký styl si bojovník vybere, dělíme strategii boje na SPRAWN ‚N‘ BRAWL, CLINCH FIGHTING, GROUND ‚N’POUND, SUBMISSION, LAY‘ N’PRAY.

SPRAWN ‚N‘ BRAWL – je styl typický pro stand up zápasníků. Stand up zápisu rádi využívají boxerské a kickboxérske dovednosti.

CLINCH FIGHTING – nebo také dirty fighting.Bojovníci, kteří si zvolí tenhle styl sázejí především na různé prvky z Muay – Thai a také z řecko – římského zápasení.

GROUND ‚N’POUND – cílem zápasníka je shodit soupeře na zem a tam ukončit zápas pomocí několika sérií úderů nebo kopů koleny. Ground and pound bývá často i přípravou pres použitím páky nebo škrcení.

SUBMISSION – jde o boje na zemi nebo využití tzv. submission technik, tedy pák a škrcení.
Obsahuje mnozstvi prvků z technik brazilského jiu-jitsu, samba, juda nebo catch wrestlingu.

LAY ‚N’PRAY – je to spíš ponižující termín, kterým jsou označování zápasníci, který i přesto, že dostanou svého soupeře na zem, tak nejsou schopni ukončit zápas. V některých zápasech to vede k tomu, že zápasník je penalizován za pasivitu

 

 

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *