Druhý evropský mezinárodní festival čínského wushu 2014

wushu_festival 011

26. a 27. dubna se v Praze konal 2. evropský mezinárodní festival čínského wushu. Šlo o akci, kterou pořádala Zhai Hua Shifu, a vymykala se běžnému rámci českých soutěží.

Wushu, nebo jak známe z filmů, kung fu, obsahuje převážně čínské styly bojových umění. Ty se primárně dělí na tradiční (s cílem sebeobrany) a moderní (s cílem sportovním). Oba tyto směry byly zastoupeny, stejně jako další dělení na konkrétní styly a zbraně: krátké, dlouhé, měkké (bič a meteor). Soutěžící cvičí formu, což je jedna z wushu disciplín a porota jej známkuje podle přesně dané struktury. Dostane tak známky jak technické, tak za prezentaci. Taolu, forma, je jedna ze dvou nejznámějších disciplín wushu, druhá je sanda, čínský zápas.

wushu_festival 007

I na zápasení ale došlo, na druhé soutěžní platformě se spolu utkali soutěžící v disciplínách tui shou a shuei jiao. Pro mnohé Čechy to byla jedna z mála možností, kde tyto disciplíny vidět.

Festival se vymykal, nejen ale zařazením těchto kontaktních disciplín. Festival je název, který se běžně používá pro setkání převážně tradičních stylů. Styly jsou na takové akci rozděleny do více kategorií, aby se skutečně dalo hodnotit podle stylů a hlavním cílem je přidaná hodnota výměny zkušeností a kontaktů. Ne, že by na klasické soutěži k této výměně nedošlo. Festival je ale událostí, která více lidi sbližuje. Tak tomu byl samotný cíl soutěže, cituji z webových stránek: „Naším cílem je: rozvoj tradiční čínské kultury, posílení přátelství mezi čínským a evropským lidem, podpora výměny mezi lidmi ze světa bojových umění z různých zemí a podpora ambic pro zařazení wushu mezi olympijské sporty.“

wushu_festival 002

Zhai Hua Shifu a Tomáš Veselý odvedli vynikající práci. Mnoho škol mimo klasické spektrum, které známe ze standartních soutěží, přijelo na tuto akci. Mimo jiné také z Anglie, Německa, Maďarska, Slovenska a dalších. Hlavními hosty byl však tým z Číny, z města Tien Jin, který kromě účasti na soutěži předvedl i skvělý program na exhibiční části.

Samotné soutěže se účastnilo 23 škol z 5 zemí a proběhlo celkem 200 startů. Po soutěži večer následovala exhibice. Ta je také další bodem programu, který měla tato akci navíc. Mnoho diváků vážilo cestu jen kvůli ní. Během cca 1,5 hodiny předvedly vynikající ukázku školy jak zahraniční, hlavně tedy čínský tým, tak české.

wushu_festival 005

Raritní byla také poroty, protože téměř každý porotce byl zároveň mistrem velké wushu školy a odborníkem ve svém stylu.

Pro diváky šlo jistě o zajímavou podívanou, zvláště pak, pokud šlo o první jejich setkání s čínským wushu. Mohli si tak vybrat, zda fandí více tradičnímu, nebo modernímu pojetí, vidět různé zbraně v akci a některé čínské i české mistry pohromadě. Co ale vidět nemohli, je velká dřina a úsilí, tak charakteristické pro všechny milovníky bojových umění. Děkujeme za skvělou akci a vážíme si všech, kteří wushu dávají své srdce.

 

Web akce: http://www.wushu-festival.eu/

Text: Veronika Partiková

Foto: Roman Dvořák

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *