Fedor Emelianenko

037

Fedor Emelianenko je Ruský MMA zápasník a zápasník stylu Sambo. Téměř jedno desetiletí držel status neporaženého. Utkal se s největšími hvězdami MMA v jeho době a vyhrál několik světových titulů (Pride FC). Od mala se potýkal s chudobou i přes to se však začal věnovat Judu a Sambu. Trenéři ho popisovali jako velice slabého. Později vstoupil do Ruské armády jako vojenský hasič.

Své bojovnické základy získal F. Emelianenko v komplexním bojovém umění sambo. Jeho styl se vyznačoval rychlými a tvrdými údery v postoji a velmi dobrou technikou na zemi. Většinu zápasů vyhrál vzdáním soupeře (submission). Jeho specialitou byly páky na ruku „armbar“ a „kimura“. Dokázal porazit mnoho vynikajících borců jako byli například Antônio Rodrigo Nogueira, Mark Coleman, Kevin Randleman, Mirko Filipović, Andrej Arlovski, Mark Hunt, Renato Sobral nebo Jeff Monson. V roce 2010 utrpěl první skutečnou porážku (do té doby „prohrál“ jen jednou, musel odstoupit díky tržné ráně způsobené nechtěným úderem hlavy) odFabricio Werduma. Následně prohrál dvakrát za sebou a poté byl donucen opustit organizaci Strikeforce. Přesto se dokázal vrátit na vítěznou vlnu a vyhrál poslední tři zápasy, ačkoli jeho soupeři už nebyli borci skutečné světové extratřídy. V červnu 2012 po zápase s Pedrem Rizzem oznámil Fedor konec své kariéry.

Fedor začal svou kariéru jako člen Russian top teamu a trénoval tak s první generací profesionálních zápasníků v Rusku. Jeho bratr však přešel do klubu The Red Devils a sám Fedor do Holandského gymu VOS. V této době trénoval se zápasníky světové třídy jako je Ernesto Hoots nebo Tyrone Spong

035

Největší slávu však Fedor získal v Japonské Organizaci Pride. Tato organizace byla známa v celém světě, dávala zázemí mnoha dalším zápasníkům zvučných jmen jako např. Wanderlei Silva, Mirco Cro Cop, Josh Barnett atd. Ovšem nejslavnějším okamžikem Fedorovi kariéry v Pride je zápas o titul s Mirco Cro Copem. Tito dva se již potkali ovšem zápas skončil remízou. Na odvetu čekal doslova celý svět, jednalo se o jeden z největších eventů která organizace Pride kdy uspořádala. Už jen samotný fakt, že uspořádání takové parády stálo pořadatele několik milionů dolaru svědčí o prestiži toho turnaje. Samotný nástup obou borců byla show jak se patří. Fedor nastupoval na svou obvyklou nástupovou hudbu s kamenným výrazem ve tváři a jako obvykle na sebe nedával na sobě znát žádné emoce. Oproti tomu Cro Cop nastupoval na jeho již tradiční popovou píseň „The Wild Boys“. Dodnes je tento zápas považován za nejlepší MMA zápas vůbec. Oba zápasníci předvedli to nejlepší co dovedou. Filipović se několikrát pokusil o jeho pověstní high kick, ovšem ruský borec byl na toto připraven. Zápas vyhrál těsně Fedor a bylo jasné kdo je jedničkou této váhy na světě. 

V další obhajobě svého titulu dokázal porazit šampiona K1 z roku 2001 Marka Hunta. Původně se měl však utkat s Joshem Barnettem. V tomto zápase si přivodil zranění kterého ho málem stálo titul. Bohužel, díky organizačním a finančním důvodům vyhlásila organizace PRIDE Fc svůj konec. Jednalo se tak o Fedorovu poslední obhajobu titulu.

Emelianenko si tedy odskočil zpět domů do ruského St. Peterburgu kde se utkal s Mattem Lindlandem. Zajímavostí je že Fedor navážil 106 kg a Lindland pouze 92 kg. Důvodem bylo že Lindland zápasil pouze ve střední váze a nabíral pouze pro tento zápas. Poprvé v historii se na Fedorovi prokázala únava z předchozích let. V první minutě utrpěl tržné zranění pod okem a první 2 minuty jednoznačně prohrával. Fedorovi se však povedl takedown kde nasadil svůj oblíbený armbar a dokázal zvítězit.

036

Po odchodu z Pride se hodně spekulovalo zda nemá Fedor namířeno do neprestižnější organizace na světě UFC. Nabízelo se mu mnoho soupeřů, například Randy Couture nebo Chuck Liddel. Sám Dana White prohlásil, že očekává že Fedor podepíše v roce 2007 nejpozději na začátku roku 2008. Podmínkou však bylo, že nesmí zápasit na turnajích v Combat Sambu. Do jeho prvního zápasu měl nastoupit proti již zmiňovanému Randy Couturovi. Fedor se však nakonec rozhodl pro dvou letý kontrakt v M1 Global.

V červnu roku 2008 se utkal s dvojnásobným šampion UFC Timem Sylviou. Tento zápas byl velmi očekávaný a mnoho lidí tvrdilo že Sylvia je právě ten kdo muže Fedora porazit. Zápas však trval pouze 37 sekund během kterých Fedor nedostal ani jednu ránu a Sylviu porazil na gilotine choke. V roce 2009 podepsal smlouvu s organizací StrikeForce. V prvním zápase pyramidy porazil celkem přesvědčivě Bretta Rogersa Ko ve druhém kole.

Svou první porážku po více jak 10 letech Fedor zaznamenal proti Fabriciu Werdumovi. V prvním kole dokázal dvojnásobného šampiona BJJ poslat k zemi. Werdumovi se však povedl nasadit jeho pověstný Triangle choke a Fedor byl nucen odklepat.

Následoval zápas proti obrovi Antoniu Silvovi. Bohužel i zde byl Silva lepší. Fedora dostal pod sebe a ukončil zápas po serii úderů do hlavy na zemi.

Dalším soupeřem se mu měl stát Dan Henderson. V první mole dokáz

al Fedor poslat Hendersona k zemi kam ho také následoval. Hendersonovi se však povedlo uniknout nad Fedora a ukončit zápas po sérii úderů na hlavu.

Po této „studené sprše“ se Fedor rozhodl vrátit zpět domů a zápasit pro Ruskou M1. Porazil Jeff Monsona, Satoshi Ishii a nakonec i Pedra Rizza. Po tomto zápase krátce před olympiádou oznámil Fedor svůj konec kariéry sám dodal “ potřebuji odpočinek, ale nevylučuji že se nevrátím“.

Jak řekl tak se také stalo v červnu tohoto roku oznámil Fedor comeback. Podepsal smlouvu s organizací Rizin Fighting Federation. Jejím majitelem je je bývalí vlastník PRIDE fc. Fedor má zápasit na novoročním turnaji, JEho soupeř zatím však není známí.

Fedor však zaslouženě patří k nejlepším zápasníkům této planety v celé historii MMA. Nikdo nikdy vyhrál tolik těžkých soubojů a neporazil tolik protivníků. Je jedno jestli následující zápasy vyhraje či ne. To, že je to ikona celého MMA mu už nikdo neodpáře.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *