Goshindo

simbolo goshindo

Goshindo vychází z technik Hakko ryu aiki jutsu, Daito ryu aiki jutsu a Tenjin shinyo ryu, ale zajisté najdeme v tomto mimořádném stylu vše co je potřebné pro reálnou sebeobranu jako jsou techniky z Jiu jitsu, Karate, Judo, Sambo, Zápasu, Kobudo, Kali, atd..

Goshindo  

V překladu „Cesta ochrany těla“, je moderní styl Jiu jitsu. Svůj vznik má ve Francii. Okolo roku 1987 vznikly mezi Francouzskou federací Ju jutsu a Jiu jitsu školou kde působil Alain Sailly názorové rozdíly ohledně zkouškového řádu. Nato založil Roland Maroteaux se svým žákem Alainem Saillym Francouzkou federaci Goshindo, ve které bylo od samého začátku osm škol. O rok později převzal A.Sailly od svého učitele vedení školy a vyučoval tam Jiu jitsu, Goshindo, Judo, Sambo, Zápas.

Hlavní myšlenka Goshindo je :

„Všechny techniky sebeobrany jsou pro Goshindo dobré“

Bojová pozice v Goshindo vychází z postoje Yoshinkan Aikido, která je ale více vzpřímená než postoj v Goshindo z kterého je cítit mnoho pozitivní energie. Jedná se o k boji připravenou pozici s permanentní dobrou stabilitou. Pro boj je velkým přínosem protože nemá levou a pravou stranu, ale je výhradně jednostranný a techniky se z něj dají provádět na jakýkoliv protiútok aniž by se musel měnit postoj na levý nebo pravý podle druhu útoku.

goshin

Přesné technické pohybové návaznosti dělají z Goshindo velmi účinnou sebeobranu, která je využívána mnoha policejními, vojenskými a bezpečnostními složkami po celém světě. Goshindo neznamená pouhé cvičení, ale pomáhá rovněž utvářet charakter cvičence. Filosofie Goshindo zahrnuje především následující body: silná vůle, pevný charakter, týmový duch – kolektivita, sebeovládání, zdvořilost a úcta. Goshindo se mohou učit všichni, mladí, staří, muži, ženy, sportovci i nesportovci.

Pod názvem Goshindo se můžete ve světě bojového umění setkat s různými styly boje. Goshindo, což znamená v japonštině cesta ochrany těla, je u nás známé především ve verzi moderní odrůdy juda Francouzů Alana Saillyho a jeho učitele Rolanda Maroteauxe.

Saillyho Goshindo je sebeobranný bojový systém umění boje, které využívá jak techniky hodů, páčení či úchopů, tak i techniky úderů. Jeho počátky mají své kořeny v bojových uměních a stylech karate, judo (spojení technik Hakko-ryu a Daito-ryu), sambo, kobudo, kali, aikido a dalších bojových umění z dob samurajů. Sám zakladatel je držitelem mistrovských stupňů v různých těchto bojových uměních.

Stejně jako jiná bojová umění pracuje Goshindo se znalostí lidského těla a odhalování jeho slabin. Sailly vštěpil své cestě Goshindo hlavní myšlenkou, že „všechny techniky sebeobrany jsou pro Goshindo dobré.“ Goshindo používá specifický bojový postoj, jenž v podstatě umožňuje při reakci na útok pouze cestu vpřed a vzad a nepočítá tedy s úhybem. Většina technik tedy začíná rychlým pohybem proti soupeři a zablokováním jeho útoku.Jak již bylo řečeno v počátku, existují různé varianty Goshinda. Například ve Švédsku je obvyklé, že je Goshindo kříženo s dalšími moderními bojovýmu sporty jako třeba box, wresling, thaibox a samozřejmě judo. Zbraně nejsou používány.

Naproti tomu, jiné techniky se zbraním, jako třeba hanjo (podobně jako eskrima), jō, bō, katana, nunchaku, tonfa a sai vůbec nebrání.

V souvislosti s Goshindo můžete také slyšet výraz Chanbara. Je tak nazýván Kodachi Goshindo system založený mistrem Tetsundo Tanabe. V podstatě se jedná o freestyle bojový sport s krátkým mečem. Tanabova idea byla, aby se stal boj s mečem co nejrealističtější.

Goshindo je ale také jedno ze jmen sebeobranného systému vytvořeného bojovníkem Shogo Kuniba. Jeho cesta je známá jako Goshin Budo, Kuniba-ryu Goshindo nebo Kuniba Goshinbudo Jujutsu.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *