Jiei-jutsu

Jiei-Jutsu - Toshiro Matsumata2

Zakladatel Jiei-Jutsu – Toshiro Matsumata

Narodil se 28.05.1914 v malém japonském městečku Nara. (poblíž Kyota) Život prožil značně aktivním životem, při učení Jiu-Jitsu, Karate, Batto Jutsu a Kenjutsu. Na konci druhé světové války začal mistr studovat Win Tsun Kung-fu aby po dlouhých letech studia a praktikování různých bojových umění stvořil nové bojové umění. Vybírá vskutku účinné techniky ze všech bojových systémů, aby vytvořil svůj systém a styl, jenž má s tradičními formami společné jen základní techniky a názvy. Jedná se o efektivní sebeobranu založenou na mnohaletých praktických bojových zkušenostech. Systém dostává označení JIEI-JUTSU Matsumata Ryu. Jako doplněk sebeobranných technik, přidává k systému i základní techniky Batto Jutsu (Muso Shinden Ryu). Poslední léta svého života zasvětil mistr studiu Reiki a dalším relaxačním cvičením.

Jiei-jutsu

Dne 04.06.2003 přichází svět o jednoho z největších mistrů bojových umění.
JIEI-JUTSU je moderní bojové umění sebeobrany. Skládá se z mnoha přesně popsaných technik pádů, úderů, porazů, kopů, pák, přehozů, podmetů a držení. Toto umění je založeno na rodinném stylu Matsumata. Kořen tvoří Jiei- Jutsu, Kenjutsu a Battojutsu (jsou zde patrny i další prvky z jiných bojových umění). Jsou zde vyučovány i základní techniky boje s nožem a krátkou tyčí. Největší důraz je kladen na sebeobranu.JIEI-JUTSU využívá kruhových principů při odvrácení útoku.

Pokud se dá jen definovat obdoba JIEI-JUTSU s dalšími sebeobrannými systémy, pak nejpodobnějším známým systémem je např. Aikijutsu, Musado nebo Shorinji Kenpo.
9. písmen, 9. základních stupňů, 9. mistrovských stupňů, 9. odvětví ke zdokonalování, tvoří celek. Bojové umění sebeobrany, založené mistrem Toshiro MATSUMATA dne 6.9.1969. Název Jiei-Jutsu tvoří tři znaky KANJI 自衛術 zároveň jsou to dvě slova :

•JIEI – znamená sebeobrana
•JUTSU – znamená umění (styl, technika)

 

Jiei-Jutsu
Jedná se o efektivní sebeobranu založenou na mnohaletých praktických bojových zkušenostech. Původní sebeobranný systém dostává označení JIEI-JUTSU Matsumata Ryu. Jako doplněk sebeobranných technik, jsou k systému přiřazeny i  základní techniky Batto-Jutsu (techniky tasení meče, v čechách známé spíše jako Iaido).
Kvůli velkému množství bojových umění by mohli všechny definice JIEI-JUTSU splývat s jinými směry sebeobranných systémů, ale vzhledem k výhradnímu osobnímu přístupu ke studentům se jedná o velmi efektivní ucelený sebeobranný systém.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *