Judo: Chcete začít? Víme kdy, jak a za kolik

kimono

Blíží se září, obvyklý náborový měsíc pro začátky většiny sportů. Pokud uvažujete o nejjemnějším bojovém sportu judo, určitě nebudete litovat. Organizace UNESCO vyhodnotila judo jako nejvhodnější sport pro děti. Judo podporuje všeobecný fyzický rozvoj, kde se harmonicky doplňuje složka fyzická a výchovná. Jde tak o komplexní zapojení jedince do kolektivu směřující za určitým cílem a to sportovním výsledkem.

Kdy začít s judem?

Judo je vhodné pro všechny věkové kategorie dětí a není neobvyklé začít s tímto sportem již od čtyř let. Pro takto malé děti je výhodou navštěvovat kroužky organizované v mateřských školách či v mnoha klubech organizovaných kroužcích tzv. Baby juda. Od šesti let pak děti mohou navštěvovat kroužky v základních školách. Pro děti s hlubším zájmem o judo existují mnohé oddíly po celé České republice, kde se malým judistům věnují zkušení trenéři, většinou z řad bývalých úspěšných českých reprezentantů. Pro začínající dospělé existují oddíly, které vyučují začátky juda spolu se všeobecnou sebeobranou, proto věk není překážkou v tomto sportu.

Kde  začít s judem?

Největší dětskou základnou v ČR je oddíl Judo club Kidsport, o.s., který má základnu více jak 1 100 dětí různého věku po celé Praze. Pro věkově pokročilé judisty je navazující klub USK Praha, kde se již připravení mladí judisté dostávají na závodní éru. Judistické oddíly najdete po celé České republice, proto jistě i ve Vašem okolí najdete vhodný klub.

Jak probíhá první výuka juda?

Zahájení výuky juda vždy začíná učením dobře se rozcvičit a padat. Kotouly, pády a různé formy bezpečných dopadů na zem, které se později ocení i při běžných jiných sportech jako například jízdě na kole, lyžích apod. Naučit se bezpečně spadnout je časově náročné a záleží na každém jedinci, za kterou časovou prodlevu se to naučí. Jedná se i o měsíce pečlivého zkoušení. Existuje mnoho her a metod učení padat, proto i toto období je velmi zábavné.

Co potřebuji k výuce juda?

Pro první éru výuky juda, respektive zvládnutí bezpečných pádů postačí sportovní volné oblečení v podobě trička a tepláků. Tato výbava Vám postačí v prvních měsících. Poté je dobré pořídit si skutečné judistické kimono. Pro judo je speciální silně prošívané pevné kimono, které se skládá z kalhot a kabátu zavázáné páskem. Musíte brát na vědomí, že judo je sport úchopu, proto kimono je pevné a velmi odlišné od kimona na karate, kde mají velmi slabou látku.

Cenová dostupnost výbavy sportu? 

Český svaz juda velmi podporuje mladé začínající judisty i své věrné svěřence, kterým se snaží pomoci. Spolu s firmou Noris, která distribuje judistická kimona pro Českou republiku, vycházejí vstříc všem začínajícím závodníkům a zlevnila dětská kimona. Tato speciální nabídka slouží k rozvoji mládežnického juda v ČR. Jedná se pouze o omezené množství s tím, že distribuce těchto kimon proběhne v říjnu 2013. Kimona jsou ve velikostech od 100 do 160 cm o gramáži 450. Pokud máte o tato kimona zájem, zašlete prosím objednávku e-mailem na adresu ČSJu: czechjudo@czechjudo.cz

velikost      nová cena       původní cena
100cm              370 Kč            600 Kč
110cm               390 Kč            650 Kč
120cm              450 Kč            730 Kč
130cm              500 Kč            800 Kč
140cm               580 Kč           900 Kč
150cm               640 Kč           970 Kč
160cm                680 Kč        1 040 Kč
pásek               70 Kč            130 Kč

Pokud máte vlastní zkušenosti se začátky s judem, neváhejte a komentujte pod tímto článkem. Podělte se o příběhy či názory se čtěnáři tohoto magazínu.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *