Judo: Michal Horák veze 5.místo z Orenburgu

Horak

Čtyři judisté z oddílu USK Praha se vydali do Ruska na Evropský pohár mužů ve městě Orenburg. Turnaj se konal v termínu od 18.-19. května 2013 za hojné účasti ruských judistů, kteří tvořili 80% všech startujících.

V první den soutěže se utkali lehké váhy a za Českou republiku vstoupil na tatami pražský Matěj Sedmidubský ve váze do 66kg. Nejdříve se Matěj dostal do výhody, protože jeho soupeř byl trestán za pasivitu. Poté bohužel si neohlídal techniku uchi-mata a prohrával na yuko. Minutu do konce zápasu musel Matěj začít riskovat, ale na jeho soupeře nic neplatilo. Koncem utkání soupeř Lucas Hong Phuc hodil Matěje na ipon technikou kouchi-gari.

Další tři judisté z Prahy nastoupili ve druhý den soutěže při utkání težkých vah. První do bojů v neděli nastoupil Jan Ječmínek ve váze do 81kg proti ukrajinskému VOLOSHYN Andriy. Honza se pral velmi dobře a zápas byl vyrovnaný. Oba judisté inkasovali trest od rozhodčích, ale na scóre byly pořád nerozhodně. Minutu do konce zápasu však Honza pozdě zareagoval na soupeřovu soto-maki-komi a po chvilce přetahování Ječmínek spadl na boda a tím se vyřadil z turnaje.

Ve váze do 90kg startoval Tomáš Knápek proti ZHUKAU Ihar z Běloruska. Bohužel Tomáš podcenil vstup do zápasu a v prvním steči neohlídal techniku Uchi-matu a divákům v hale předvedl opravdu krásný pád na tuto techniku. Za potlesku haly se poté s turnajem rozloučil.

Poslední do bojů vstoupil Michal Horák v kategorii do 100kg. Horák dříve startoval ve váze do 90kg, ale letos zvolil přestup do vyšší kategorie a velmi mu to prospělo. První zápas v Orenburgu nastoupil opatrně a spíše vyčkával a hledal, jak vyzrát na svého soupeře. Tím si sice vysloužil od rozhodčích trest shido, ale soupeř byl poté trestán dvakrát za vyšlapování a i pasivitu. Vyčkávání Horáka se podařilo zúročit ve druhé polovině zápasu při soupeřově nastoupené technice uchi-mata, kterou Horák perfektně okontroloval, předběhl a získal ipon na svou stranu.

Druhý zápas se Michal postavil proti ukrajinci. Ukrajinec byl nejdříve trestán na špatný úchop a vyšlapování a v polovině zápasu opět Horák kontroval techniku soupeře a získal hodnocení yuko. Vedení se snažil udržet do konce, ale nevydařilo se a ukrajinec scóroval na wazari. Tím se Ukrajinec dostal do vedení a Horák musel převzít iniciativitu v zápasu a útočit. Díky aktivitě Horáka byl Ukrajinec potřetí trestán za pasivitu, ale i přesto dokázal Michala hodit na yuko a poté i na ipon a odsunul Horáka do opravných bojů.

První zápas v opravách šel proti Kazachovi. Michal věděl o jeho silné technice seio-nage a proto si jí velmi pečlivě hlídal. Kazach byl dvakrát trestán a Horák opět vyčkával na soupeřovu chybu. Tu udělal při pokusu o nožní techniku sasae a Horák neváhal a okontroloval soupeře na čistý ipon.

Finále oprav bylo s ruským zápasníkem. Ze začátku rozhodčí trestali oba judisty shidem a následně Horák převzal režii útočníka a hodil soupeře na yuko. Koncem zápasu Horák potvrdil svou formu a perfektním přechodem na zemi dostal soupeře do držení a vyhrál tak tento zápas.

V boji o bronzovou medaili byl Horák trestán za úchop a poté i za pasivitu. „Musel jsem ho otevřít a začít útočit, což mě bohužel stálo wazari“ komentuje Horák boj o bronz. „Útočil jsem naplno a soupeř dostal další dva tresty za pasivitu. Zbytek utkání si pohlídal a já obsadil 5.místo“ raduje se i přes poslední porážku Horák.

Všichni judisté zůstávají na dvou denním randori campu v Orenburgu i s „bratry ze Slovenska“.

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *