Judo: První den šampionátu v Budapešti

Pavel Petrikov

Dnešním dnem se zahájil šampionát v judu o tituly Mistrů Evropy pro rok 2013. Ve čtvrtek se utkají váhy 60kg a do 66kg. Páteční program poté přinese mužské váhy do 73kg a 81kg. Sobota patří těžkým vahách 90kg, 100kg a +100kg. V neděli příjde na řadu dlouho očekávaný návrat českého týmu do soutěže družstev při Mistrovství Evropy.

První den na turnaji: Petřikov vybojoval 7.místo!

Pavel Petřikov se již 8krát účastnil ve své sportovní kariéře honby za evropským mistrovským titulem. „Letos nastoupí do soutěže jako nasazená osmička a čeká ho nepříjemný Slovinec v prvním kole“ řekl reprezentační trenér Petr Lacina po shlédnutí losů. „Slovinci mají svůj specifický styl, i Trbovec má obrovskou fyzičku, je agilní a agresivní. Páčovi prý ve cvičných zápasech úplně neseděl. Pavlovi se v únoru povedlo Grand Prix v Düsseldorfu, kde porazil silného Mongola. Když mu mistrovství sedne, do bodovaného sedmého místa by být mohl“ tipoval Lacina ještě před zahájením turnaje.

Petřikov ho nezklamal a vedl si opravdu dobře. V prvním kole porazil soupeře na yuko a vyhrál nad nebezpečným Trbovcem ze Slovinska. Ve druhém kole hodil na ippon po hezkém o-uči-gari Švýcara Itena. Ve čtvrtfinále podlehl po bitvě Papinašvilimu z Gruzie. Ve finále oprav se postavil proti Aršanskému z Izraele. Ten jej škrcením donutil ukončit zápas a Pavel tak obsadil skvělé 7. místo ve váze do 60 kg. „Celkově jsem se svým dnešním výkonem spokojený, samozřejmě mě ale mrzí chyba v zápase s Izraelcem. Udělal jsem školáckou chybu, naivně zvedl hlavu a Aršanský mě uškrtil jako husu. Je to škoda, dnes to mohlo být i na medaili“ líčí svou dnešní cestu za krásným 7.místem Pavel Petřikov.

Tipy na další české judisty od trenéra:

Oba pražští USK judisté zasáhnout do bojů v sobotu 26. dubna v kategorii do 100kg. Michal Horák, který startuje na ME již podruhé nastoupí k prvnímu zápasu proti Grigori Minaskin z Estonska. „Michal začátkem roku trpěl na zdravotními problémy, měl trochu narušenou imunitu, ale poslední dobou se do toho dostal a dělá kvalitnější judo. Prvním soupeřem mu bude Minaskin, malý a podsaditý Estonec, kterého dřív porazili Michal i Lukáš Krpálkovi. Takže teď je na Michalovi, aby na to navázal“ věří svému svěřenci Lacina.

Poslední třešničkou na dortu vstoupí na tatami světová jednička Lukáš Krpálek. „Při standardním výkonu by Lukáš Reska měl porazit. To samé platí pro další kolo, kde může dostat Moldavce Coreace, Maďara Cirjenicse, nebo Bulhara Dičeva. Kdyby to vyšlo, třetí kolo s Rusem Bisultanovem, vítězem posledního Grand Prix, by už byla jiná káva. Lukáš za sebou má složitější období, kdy ho dlouho sužovaly problémy s vykloubeným prstem na ruce. Na Grand Prix v Samsunu vybojoval dobré třetí místo, ale sám si to vyhodnotil tak, že se pral blbě a psychicky se trochu stáhl. Měl pocit, že mu to nešlo, což bylo vyloženě subjektivní. Ale něco jsme si v týdnu před šampionátem řekli a snad se ten malý blok povedlo odstranit. Lukáš je navíc velký závodník, vrcholné akce jsou jeho. Je to pro nás jasný aspirant na medaili“ plně důvěřuje Lacina.

Online tabulky zápasů a přímí přenos je k dispozici na stránkách www.uskjudo.cz, nebo na www.judokrpalek.com.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *