Kickbox: Seminář s reprezentačním trenérem Martinem Zavoralem

Zavoral2

Na talent spoléhat nelze. Potvrzují to všichni sportovci, s kterými jsem měla možnost hovořit. I ti z nejnadanějších se musí neustále zdokonalovat, jelikož se může najít stejně talentovaný a navíc pilný kolega, který mu to pak jaksepatří po zásluze „nandá“. Z tohoto důvodu pořádá již čtvrtým rokem reprezentační trenér Martin Zavoral v pražském Studiu Fighter´s semináře v lightcontaktu a kicklightu.

1.3.2014 se konal pod vedením reprezentačního trenéra Martina Zavorala na pražském Strahově ve Studiu Fighter´s seminář v lightcontaktu a kicklightu. A tak jsme se tam vydali zjistit podrobnosti od pořadatele i účastníků.

Co je účelem seminářů?

Pokud se naši lidi nezačnou vzdělávat, tak se v Čechách nebude kickbox posouvat dál. To, co předvádějí v současné době naši trenéři a závodníci, je prostě nedostačující. A když se oni sami nezačnou posouvat dál a nezačnou být uvědomělí, tak to můžeme brzy „zapíchnout“… Z žebříčku úspěšnosti budeme hodně rychle klesat. Když se pak podíváš na jejich výkony, nelze se divit, že není tento sport schopen se u nás posunout dál.

Zavoral1

Naši kickboxeři mají malou touhu po vzdělání?

Jsem velice zklamán přístupem našich závodníků nejen na závodech, ale hlavně k seminářům, které pořádám čtvrtým rokem. Což se odráží na jejich výkonech.  Chápu, že mají někteří finanční potíže, ale musejí si uvědomit, že za vzdělání se v dnešní době všude platí. Bez toho to prostě nepůjde.

Myslíš, že to je jediný důvod nízké účasti na seminářích?

Většina lidí inklinuje k ringovým disciplínám, ale začíná se od těch polokontaktních (semilight a kicklight), v kterých lze u nás závodit i v mladším věku. Je to příprava a trenéři by ji neměli zanedbávat – jak technický rozvoj, tak respektovat věk našich svěřenců. Nemůžeme nechat pětileté děti mlátit se hlava nehlava. Nejde jen o rozvoj motoriky, ale také mozku a jiných aspektů pro život sportovce. Celý život závodit nebude. I po ukončení sportovní kariéry chce žít dál a být zdravý, nechce mít o ruku méně, čtyřikrát zlomený nos, třikrát sešívanou hlavu a hlavně být bezmozek. Proto je zdraví pro nás velice důležité, měli bychom to mít stále na paměti a uvědomovat si, že sportovní hygiena patří i k našemu sportu a k rozvoji sportovce i do budoucna.   

Jaký je program dnešního semináře?

První část byla zaměřena na lightcontakt – silové věci, nohy, podmety, pohyb, v druhé části kicklight budeme dělat hlavně přebírání a zakončování. Nedávno jsme byli na turnaji Slovak Open a všiml jsem si tam některých nedostatků našich závodníků, které bych chtěl do budoucna odstranit, abychom udělali další vstřícný krok k našim úspěchům.

Zavoral2

Jakou další vzdělávací akci pro naše kickboxery chystáš?

Rád bych pozval všechny závodníky i nezávodníky, kteří mají touhu se v tomto sportu rozvíjet, na seminář konaný v našem strahovském studiu dne 5.4.2014 s italským reprezentačním trenérem v lightcontaktu, překlad zajištěn.

Martin 17 let (kickbox 4 roky): „Mám vyčkávací, spíše fullcontaktářský, styl a tento semicontaktní styl v Martinových seminářích mi dává rychlost, pohyb v ringu, práci přední nohy. Hodně rád sem jezdím.“

Martínek 38 let (otec Martina 17 let), trenér kickboxu: „Semináře navštěvuji, abych se zdokonaloval v lightu a kicklightu. Martin Zavoral nám předává svoje zkušenosti, které nasbíral, za což jsme všichni velice rádi.“

Tereza 20 let (kickbox 7 let): „Martin má plno zkušeností, je to státní trenér a ví, co se na zahraničních výjezdech děje, jací jsou ostatní, a předává nám tak velmi cenné informace.“

Zavoral3

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *