MMA: Bude titanová tyč na překážku nebo jako výhoda?

silva-weidman_2610382b

Ještě dnes vzbuzuje hrůzu moment ze zápasu Andersona Silvy na UFC 168 dne 28. prosince 2013. Tehdy chtěl od Weidmana znovu získat ztracený titul šampióna UFC ve střední váze. Ve 2. kole si však při kopu zlomil současně levou lýtkovou a holenní kost.

Okamžitě po boji odvezli Silvu na ortopedickou operaci ke stabilizaci holeně s tím, že mu tam vložili nitro-dřeňovou titanovou tyč. Taková operace vyžaduje asi půl až třičtvrtě roku rekonvalescence, takže se nyní čeká, zda se Silva pak opět vrátí do oktagonu.
Jak se všeobecně udává, Silva by se měl v 38 letech pokusit o návrat. Jenže najednou začíná titanová tyčka o průměru 11,5 mm, kterou již pravděpodobně bude mít Silva ve svém těle po celý zbytek svého života, vrtat v hlavě. Jde totiž o to, zda by tím neměl brazilský bojovník nespravedlivou výhodu. Ale kovová zbraň připojena k jeho spodní části těla, by podle Dr. Timothy Trainora a po konzultaci s dalším lékařem, neměla být pro Athletic Commission státu Nevada, překážkou. Pokud by podle něho Silva opět požádal o licenci k boji v Las Vegas, kde se vybojoval čtyři ze svých posledních šesti zápasů, tyč by neměla být problémem.

131224.01
„Pokud je mi známo, žádné vědecké studie, které kdy byly provedeny, neprokázaly, že by někdo získal nespravedlivou výhodu v jakémkoliv sportu poté, co mu do kosti vloží kovovou tyč,“ řekl Trainor na ESPN.com.
„Můžeme říci, že by mohl kopat silněji s tím prutem? Rozhodně ne. Tyč je ve středu duté kosti, takže se tím nebude měnit síla jeho kopů. Ta je totiž založena jen na svalech, “ dodal ortoped Trainor. Silvovou „výhodou“ by mohlo být podle doktora jen to, že by bylo velmi obtížné pro něho utrpět stejnou újmu s tyčí na stejném místě holeně.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *