MMA: Mistrovství Evropy za námi, začíná amatérská liga

MmaLogo

První úspěch: z ME vezeme dvě pátá místa i zkušenosti

Dvě pátá místa Michala Popeláka (do 93 kg) a Jiřího Palusky (nad 93 kg) i mnoho cenných zkušeností. S touto nadílkou se vrátila amatérská reprezentace Českého svazu MMA (ČSMMA) ze své první velké akce, kterou bylo 15. června mistrovství Evropy v ukrajinském Kyjevě.

Premiérový šampionát pod záštitou hlavní světové organizace WMMAA proběhl za účasti 20 členských států a Česká republika se díky výpravě ČSMMA rozhodně neztratila. Už jen proto, že šlo o historicky první turnaj, na který byla vyslána oficiální reprezentace. Navíc na akci, na níž byl osobně přítomen legendární Fedor Emelianenko, který je prezidentem WMMAA.

Tým české republiky ve složení Ondřej Starý (do 77 kg), Michal Popelák (do 93 kg), Jiří Paluska (nad 93 kg) a Michal Hamršmíd (kouč) vyjel do Kyjeva především sbírat zkušenosti s tím, že bude úspěchem jakékoliv vítězství. Šampionát nakonec předčil očekávání – bilance 2 výhry v 5 zápasech dávají dobrou pozici pro budoucí vývoj.

Starý sice vypadl v 1. kole se soupeřem z Ázerbájdžánu na armbar, ale další dva bojovníci prošli pavoukem dál. Paluska, jemuž se v jeho klubu Penta Gym přezdívá „Mamut“, měl v prvním kole volný los. Ve druhém vyřídil Gruzínce (GNP) a jeho cesta turnajem skončila v semifinále, kdy v 1. kole podlehl ruskému protivníkovi. Navíc si vykloubil palec a nemohl nastoupit k duelu o bronz, načež bral páté místo. Úplně stejně dopadl i Popelák. Po volném losu vyřadil Kazacha pákou na nohu, ale i on si v semifinále proti sokovi z Ruska hned v 1. kole přivodil zranění nártu a místo bojů o medaile musel vzít za vděk pátým místem.

Pro ČSMMA byl šampionát odrazovým můstkem k dalším akcím, které na sebe nenechají dlouho čekat. Realizační tým má v plánu vytvořit dva reprezentační výběry. První půjde do akce 14. října, kdy se v Praze uskuteční semifinále World Cupu, druhý se posléze vydá na mistrovství světa. To je v plánu 26. října v Petrohradu (nikdo nebude bojovat na obou akcích). Stále přitom platí, že na amatérské akce se mohou dostat všichni bojovníci, kteří mají maximálně tři zapsané zápasy na serveru sherdog.

Podobně důležitý bude i rozjezd amatérské ligy – její úvodní kol je na programu 7. září  v Praze a bude se bojovat olympijským systémem, tedy stejným způsobem jako na skončeném ME. Tzn, že bojovníci budou bojovat v turnaji a budou zápasit KO systémem, kdy vítěz vždy postoupí do dalšího kola. Finalisté tak mohou mít za den i několik zápasů, tudíž půjde o něco jiného, než na co jsme byli zvyklí do teď. Jde o to, aby si bojovníci na tento způsob, jenž je praktikován na všech významných mezinárodních akcích zvyknuli a vzali ho za svůj . Vyvrcholením pak bude 30. listopadu otevřené mistrovství republiky v Praze. I to je důkazem, že ČSMMA udělá maximum pro rozvoj amatérské scény, která je základem kvality v každém sportu.

V profesionálním MMA čeká již tento čtvrtek českou dvojku ve váze do 93kg Jiřího Procházku z brněnského Jetsaam gymu zápas v Moskvě na akci FIGHT NIGHT, kde se bude snažit prodat svůj talent i na významném mezinárodním turnaji, jenž poběží do celého světa. „Deniska“ se svým trenérem Martinem Karaivanovem odlétají do ruské metropole již zítra, ve středu je čeká vážení a ve čtvrtek zápas s domácím bijcem Abdul-Kerimem Edilovem.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *