MMA: Rozhodnutí jít do důchodu není vždy konečné.

FIGHTPLAY_morecraft_christian_ufc117_1

Bojové sporty nejsou na vrcholné úrovni pro veterány, borci odcházejí do „důchodu“ ale někdy na vrcholu své kariéry. Je to dobré řešení nebo unáhlený tah?
Mark Hominick je jeden z těch, kteří již ve 30 letech, tedy v roce 2011 tvrdil, že odejde. Měl k tomu dost vzorů, například Nick Thompson a Nick Denis ohlásili záměr skončit ve vrcholového sportu ve 29 letech, Colea Konrad dokonce ve 28. Ale můžeme uvést i další jména, jako třeba Jason „Mayhem“ Miller ve 31, Kyle Kingsbury ve 30 a rekordmanem je asi Jonathan Brookins, který chtěl skončit ve 27 letech.
K tomu jen dodáme, že to bylo vcelku nedávno po posledním prohraném boji s Dustinem Poirierem 15. prosince 2012, ale mezi profi měl 13 výher proti 6 porážkám.
V současnosti se dost hovoří o Tomu DeBlassovi. Od začátku profesionální dráhy v červnu 2010 za necelé dva roky bojoval sedm krát, a vždy úspěšně. To ho přivedlo k debutu v UFC, kam se dostal jako náhradník. Zranil se a prohrál s Riki Fukudou. Bylo to v Las Veagas 7. července 2012. Tehdy ohlásil, že končí, protože je mnoho času mimo rodinu, cestování že prý hodně stojí atd. Jenže uteklo sedm měsíců a Tom opět míří do klece na Bellatoru 95, kde poráží Carlose Brookse TKO ve druhém kole v čase 5:00.
Rozhodnutí není tak snadné. Po prohraném boji něco podobného, že končí, vysloví leckdo. Třeba Kyle Kingsbury. Jako 30-letý vstoupil na scénu MMA v roce 2008 do UFC, v prvním prosincovém boji skončil ale neslavně, jednomyslně prohrál s Tomem Lawlorem. Utekl skoro rok, než se postavil do klece znova a již „zabodoval“, Razaka Al-Hassana sice ne jednoznačně, ale přeci jen porazil. V další sérii šesti zápasu skončil tzv. s plichtou, tedy 3 -3. Poslední zápas skončil málem tragicky, i když si to nechtěl připustit, v boji s debutantem Jimi Manuwou zápas ukončil lékař pro jeho otoky na levém oku, že vůbec neviděl, ale ve skutečnosti byla kost na dvakrát zlomená.

Podle jeho slov se nikdy necítil v lepší formě, stačí však jen okamžik a jste na podlaze. „Byl bych blázen, kdybych věřil, že takové úrazy nebudou mít dlouhodobý vliv na moje tělo a můj mozek,“ řekl, ale přesto Kingsbury oficiálně ještě za sebou dveře nezavřel. Dál trénuje v tělocvičně, ale bojovat odmítá, nechce již přijmout další rány do hlavy. A jeho sen? „Chci se stát hasičem!“
Kdo tedy letos skončí, je snad Christian Morecraft. Debutoval v UFC v roce 2010 a svůj první boj prohrál s Stefanem Struvem. Ostatně ani později se mu moc nedařilo, porazil sice Seena McCorkleho, ale poslední dva zápasy skončily vždy KO v jeho neprospěch. Vyřešil to tím, že teď v březnu odchází a bude podnikat. Je mu ale 27 let, takže uvidíme. Čas ochladí lecjakého bouřliváka a na každé rozhodnutí se dá přeci zapomenout.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *