MMA: UFC letos slaví 20 let

ufc-logo-new-site1

První turnaj UFC se konal 12. listopadu 1993 v Denveru, v Coloradu. Ač má UFC sídlo v USA, prezidentem je Dan White, jeho akce se konají v jiných státech, jako je Brazílie, Německo, Austrálie a Spojené arabské emiráty, ale jako budoucí kandidáty na uspořádání turnajů se ukazují především Afghánistán, Mexiko a Filipíny.
Popularitu si UFC nebuduje jen tím, že soustřeďuje nejlepší bojovníky MMA, ale také tím, že jednotlivé turnaje přenáší kabelová televize do Kanady, Evropy, Austrálie, na Středním východě, do Asie a na nové stanice ve Spojených státech. Vrcholu popularity dosáhla UFC v roce 2011 s největším mediálním pokrytím. Jde o 150 zemích a 22 různých jazyků celého světa.
Základní myšlenkou UFC byla otázka, zda může boxer porazit zápasníka a podobně. Jenže tehdy každý uměl jen ten svůj obor a málo zkušeností bojovat proti jinému druhu boje. Ani nebylo původní myšlenkou, že by měl první turnaj další pokračování, ale zájem byl takový, že turnaje pokračovaly a že se tím pádem vymyslel nový sport.
Zpočátku také nebyla řešena váha soupeřů, například takový Josh Croft dokázal porazit soupeře dvakrát tak těžkého. Snad nebyl ani zájem stanovovat nějaká pravidla, ale ta byla v omezené míře hned od počátku. Třeba se nesmělo kousat či utočit na oči, tahat za vlasy atd. UFC nebylo všemi vítáno, některé státy v USA ho také zakázaly a třeba bylo proto nutné přenášet turnaje jinam, například z New Yorku do Alabamy na UFC 12. Ženy bojují v UFC teprve od listopadu 2012, od UFC 154.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *