Pa Kua

pakua

Bojové umění Pa Kua pochází ze severní Číny. Přesná poloha ani čas vzniku tohoto stylu není známo. První zmínky o něm se objevují okolo roku 1800. Za zřizovatele Pa Kuy je považován bojovník Tung Hai Chuan.

Legenda o vzniku Pa Kua

Pověst vypráví o mladém chlapci, jenž zabloudil v horách a byl zachráněn Taoistickým poustevníkem. U toho se mladý Tung Hai Chuan naučil základy nového bojového umění spojené s Taoistickou filozofií. Tenhle styl se technicky vyznačuje svým založením na principu krouživých a valivých pohybů. Chuan styl dále zlepšoval a začal přesně popisovat a pojmenovávat používané techniky.Ve druhé verzi byli Changovými učiteli hned tři Mistři:  Fu Ke Shan , Wang Xiang a Niu Liang chen.

Rozvoj Pa Kua

Ať už je jakákoliv z verzí pravdivá, skutečností zůstává, že Tung Hai chuan se od svých mistrů naučil výbornou technickou zdatnost i filozofickou teorii. Chuan po přesném popsání a pojmenování technik nazval svůj styl Pa Kua, což v překladu znamená „Osm trojitých znaků“. Tung Hai Chuan později pracoval v Pekingu jako číšník v císařském paláci, kde svými pohyby během práce jednoho dne upoutal hosty, kterými byli mistři Kung Fu. Ti ho vyzvali, aby jim předvedl svůj styl. Chuan po několika ukázkách předvedl rovněž techniku úderu „dlaň ruky“ kterou porazil šest mužů. Tung Hai chuan si později založil vlastní školu. To však vyvolalo vlnu závisti a pomluv, které vyvrcholily vyzváním k souboji. Chuan musel bojovat se slavným mistrem Kung Fu Kuo Yun Shenem. Boj na základě legendy skončil po třech dnech nerozhodně. Oba se závěrem stali dobrými přáteli a dokonce si v budoucnosti vyměňovali poznatky a zkušenosti k rozvoji svých stylů.

1370464545_517099455_4-Clases-de-Pakua-y-defensa-personal-Cursos-Clases

Pa Kua po smrti Tung Hai Chuana

Po smrti Tung Hai Chuana vzniklo zásluhou jeho žáků několik stylů Pa Kuy, jako je například Yin Fu, Hadí krok, Lví krok, styl Chen Ting Hua, Ma Wei Chia, Thin Yin, Ba Gua Zhan, Ma Wei Chi, Sun Lu Tang. Styly Pa Kua se inspirují osmi zvířaty – Drak, Fénix, Had, Sokol, Jednorožec, Lev, Opice a Medvěd

Bojovníci a Mistři stylu Pa Kua byli svým okolím velmi oceňováni a současně byli všeobecně obáváni pro své vysoké bojové schopnosti, svou zdatnost a sílu. Bojovníci tohoto stylu byli najímání jako ochranný doprovod důležitých nebo bohatých osobností. Styl Pa Kua, vzniklý na severu, se postupně rozšiřoval do celé Číny a během této své expansi do sebe pochopitelně vstřebával vlivy jiných metod Kung Fu a paralelně s tím je zpětně ovlivňoval k přijetí některých svých technických charakteristik, zejména svých krouživých pohybů.

Tung Hai Chuana

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *