Profil: Fedor Emelianenko „The last Emperor“

Fedor

Celým jménem Fedor Vladimirovič Emelianenko se narodil se v roce 1976 na území dnešní Ukrajiny ve městě Rubizhne. Když mu byly dva roky, přestěhovali se s rodinou do tehdejšího Sovětského svazu, do města jménem Stary Oskol, kde žije dodnes. Jeho matka pracovala jako učitelka a jeho otec jako svářeč. Fedor má jednu starší sestru a dva mladší bratry, přičemž právě mladší Alexander se taky věnuje MMA.

Střední školu ukončil Fedor v roce 1991 a jeho prospěch byl vynikající. V letech 1995 – 1997 sloužil v ruské armádě jako vojenský hasič. V roce 1999 se poprvé oženil. Z tohoto manželství má dceru Mášu. Toto manželství trvalo do roku 2006, kdy se Fedor rozvedl a v roce 2009 se oženil se svojí dlouholetou přítelkyní Marinou, s níž má dceru Vasilii.

Fedor měl k bojovým sportům vždy blízko. Nejdříve začínal s judem a sambem. Jako mladého si jej trenéři pamatují jako nepříliš fyzicky zdatného, ale velmi houževnatého mladého zápasníka se silnou vůlí. K zápasení v sambu Fedora dohnala finanční tíseň.

První zápas v MMA měl 21. května v roce 2000. Zápas vyhrál a ihned se dostal do povědomí mnoha lidí. S dalšími zápasy Fedorova sláva rostla. Není divu, protože z 34 zápasů prohrál jediný a to ještě z důvodu natrženého obočí, pro které nebyl schopen pokračovat v zápase. Porovnal své síly s těmi největšími velikány MMA a vždy ve zkoušce obstál.

16. března roku 2003 přepsal Fedor historii, když vyhrál titul světového šampióna MMA organizace PRIDE. Zvítězil nad do té doby fenomenálním  Antônio Rodrigem Nogueirou a překvapil tím celý svět. Od té doby tento titul několikrát úspěšně obhájil.

Dle mnohých byl nejlepším Fedorovým zápasem souboj s bývalou hvězdou K-1, Mirkem Filipovičem. Toto utkání získalo zvláštní náboj po tom, co Mirko porazil KO Fedorova mladšího bratra Alexandra a otevřeně jej vyzval k zápasu. Fedor nakonec zvítězil na body a sám si tohoto vítězství velmi považuje.

Nelze nezmínit skutečnost, díky které se „The last Emperor“ dostal do povědomí tolika lidí. Hlavním důvodem je skromnost. Fedor dodnes nejraději trénuje ve své staré tělocvičně a „starými“ metodami. Když jej vidíte trénovat mezi popraskanými zdmi, asi těžko by si člověk mohl myslet, že patří k nejlepším zápasníkům na světě. Právě to dělá z Fedora velikou ikonu v očích obyčejných lidí.

Narozen: 28.9.1976

Klub: Red Devil Sport Club

Země:

Váha: 106 kg

Výška: 183 cm

Tituly: 2008 WAMMA World Heavyweight Championship, , 2007 Pride World Heavyweight Championship, , 2004 Pride Grand Prix Tournament, , 2003 Pride World Heavyweight Championship, , 2002 Rings Kings of Kings Tournament, , 2001 Rings World Class Tournament

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    1 Odpoveď

    1. Ivan napsal:

      Nechi prudit, ale tohle „…narodil se v roce 1976 na území dnešní Ukrajiny ve městě Rubizhne. Když mu byly dva roky, přestěhovali se s rodinou do tehdejšího Sovětského svazu…“ zní opravdu blbě. Oboje byl Sovětský svaz, jen různé oblasti. Takže buď „přestěhovali se na území dnešního Ruska“ nebo se vůbec do podobných konstrukcí nepouštět :)

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *