Sebeobrana: RBSD kemp 2013

1

RBSD kemp 2013

Olomoucký klub reálné sebeobrany RBSD je v ČR známý hlavně tréninky a semináři systému Urban Combat legendárního anglického instruktora Lee Morrisona, kterého k nám také opakovaně přiváží. Záběr klubu je ale mnohem širší a reálná sebeobrana tvoří jen jeden ze tří pilířů, na kterých instruktor Martin Mikolášek své tréninky staví.

Přístup olomouckého RBSD klubu je postavený na jednoduché myšlence: propojování sportovní přípravy a sebeobrany, respektive využití sportovního tréninku jako přípravy k sebeobraně. Vedle tréninku tvrdé a maximálně agresívní sebeobrany je tak v RBSD trénován i box – původně vyučovaný podle systému Crazy Monkey od Rodneyho Kinga, ale dnes už obohacený vlastnímu zkušenostmi a posunutý trochu někam jinam – a grappling.

Olomoucký oddíl RBSD ve spolupráci s Fightclubem Brno letos uspořádal svůj první tréninkový kemp, ze kterého přináším krátkou reportáž.

Vše začalo na místě činu, sympatickém pensionu s bazénkem, zastřešenou terasou (obojí později přišlo kvůli vysokým teplotám velmi vhod) a tenisovým hřištěm v pátek ráno. Martin Mikolášek stručně vysvětlil koncepci tréninků (již zmíněné propojení sportovního tréninku a sebeobrany), představil zdroje a inspirace, ze kterých při tréninku vychází, a celou koncepci kempu (tři tréninky denně, střídnáni boxu, grapplingu a sebeobrany). Půl hodiny na to již byl nástup na hřišti a začalo se s tréninkem.

Prvním byl box v podání RBSD a přechody do klinče. Martinovi Mikoláškovi pomáhal ve výuce Lukáš Wolf, hlavní trenér brněnského Fightclubu a bojovník s obrovskými zkušenostmi – odbouchal více než 150 zápasů (především v kickboxu, ale i thajském boxu) a dvakrát získal titul mistra světa. V průběhu kempu některé tréninky sám vedl, jeho specialistou se ne kempu stala právě výuka klinčů.

Kluci hned od počátku nasadili poměrně vysoké tempo; ne snad přespříliš vysilující, přeci jen před námi byly tři dny tréninku, na druhou stranu, o pilování technik to tentokrát nebylo. Jak řekl Martin: „techniky ještě v boji nikomu nedošly, na rozdíl od kondice.“ Přesto se začalo od základů, tedy postoje, způsobu práce krytů v RBSD boxingu atd. a končilo se několikaminutovým sparringem.

Odpolední slunce rozpálilo hřiště na teplotu okolo padesáti stupňů, to ale nezabránilo ostrým adrenalinovým drilům v průběhu druhého tréninku, zaměřeného na obranu proti přepadení podle Lee Morrisona. Završení několikaminutovým drillem na agresi a nasazení stálo za to, ale obstáli všichni.

Po skončení tréninku následovalo půlhodinové nastavení, které odučil Josef Procházka z Bruntálu, jediný domácí oficiální instruktor systému S.P.E.A.R. Tonyho Blauera. Představil základní koncept systému založenému na využívání přirozených úlekových reakcí a ukázal základní drilly.

Po pauze následoval třetí trénink, zaměřený na grappling v podání RBSD. Protože jde o přípravu na sebeobranu, počítá se s možností úderů a vše míří k co nejrychlejšímu ukončení soupeře. Jak Martin vysvětlil poslední den, grappling pro něj není ani tak zápas, jako spíše umění, hra, kterou kompenzuje bojovou část svého tréninku podobně, jako japonští mistři vedle válečného umění pěstovali kaligrafii nebo skládali haiku. Zároveň je ale skvělou přípravou na sebeobranu, jak kondičně, tak prakticky.

Po začátku tréninku se na tatami, rozloženému na zmíněném zastřešeném dvoře, objevila mohutná postava ultimátního zápasníka Petra „Monstra“ Knížete, který odučil druhou část tréninku zaměřenou hlavně na údery na zemi a možnou obranu proti nim.

V podobném gardu, tentokrát již bez „externistů,“ se pokračovalo i druhý den, jenom se trénink posunul na zastřešené tatami, protože na sluníčku panovala nelidská výheň a bylo nereálné vydržet na něm cvičit celý den. Dopoledne se piloval preventivní úder, odpoledne následovaly bloky „atletické báze“: thajský klinch a k večeru opět grappling, tentokrát včetně sparringu.

Celá akce byla rozhodně povedená. Na RBSD kempu se sešla skvělá parta, které se částečně znala z Olomouckých seminářů, nicméně i noví účastníci skvěle zapadli. Panovala skvělá atmosféra, parádně bylo zvoleno i místo a celkově myslím nic nechybělo. RBSD si za tuto akci zaslouží pochvalu a my se už můžeme těšit na příště!

Pavel Houdek

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *