MMA: Bas Rutten

bas-rutten

Sebastiaan „Bas“ Rutten přezdívaný jako El Guapo (španělsky něco jako fešák) je bývalý šampion těžké váhy v UFC a trojnásobný šampion soutěže King of Pancrase. Narodil se 24. února 1965 ve městě Tilburg v Holandsku. Když mu bylo 6 let rozvinul se u něj atopický ekzém a astma. Kvůli ekzému musel stále nosit dlouhé rukávy a rukavice a kvůli astmatu zase nemohl cvičit. Když mu bylo 12, byl s rodiči na dovolené ve Francii a do kin zrovna přišel film Enter the Dragon s Brucem Lee a díky tomuto filmu se Bas zamiloval do bojových umění.

Ve 14 letech začínal s Taekwondem, ale kvůli pouliční rvačce, kdy Base přivezla domů policie, mu rodiče zakázali cvičit. Když se odstěhoval z domu, začal znovu cvičit Taekwondo a získal 2. dan. Posléze mu Taekwondo již nestačilo a začal cvičit kyokushin karate, kde také získal 2. Dan. Na kyokushinu se mu ale nelíbilo, že zde téměř nejsou údery rukou na hlavu a tak začal s Thaiským boxem. Měl 16 zápasů a z toho 14 jich vyhrál T.K.O. –  z toho 13 z nich v prvním kole.

Svoji kariéru v MMA začal v soutěži King of Pancrase, když ho objevili v Holandsku japonští lovci talentů. Tato organizace byla první svého druhu a objevili se zde další hvězdy MMA například bratři Shamrockovi. Už od začátku Bas v zápasech naprosto zářil. Svého soupeře Yanagisawu, který byl jedním z nejlepších japonských zápasníků, knockoutoval takovým způsobem, že byl po zápase 2 dny hospitalizován. Svou první porážku utrpěl proti japonci Funakimu což ho přinutilo k zlepšení v boji v úchopu a na zemi. Poté ještě prohrál s Frankem Shamrockem a s jeho bratrem Kenem. Ken Shamrock je jediný, komu se Basovi nepovedlo svou porážku oplatit. V roce 1995 byla prohra s Kenem Shamrockem poslední v Basově kariéře. V roce 1996 se utkal se svým prvním přemožitelem Funakimem, kterého porazil T.K.O. Bas tvrdí, že to byl jeden z nejlepších okamžiků jeho života. Po tomto odvetném zápase podepsal smlouvu s UFC kde v UFC 20 svedl boj o titul s Kevinem Randlemanem, který vyhrál na body. V roce 1999 utrpěl zranění při tréninku, kvůli kterému bohužel musel přerušit svoji aktivní zápasnickou karieru. Jeho poslední zápas se konal v roce 2006, kdy velmi rychle knockoutoval Rubena Villareala. Bas Rutten ukončil svoji karieru s 22 vítězstvími v řadě!

Rutten je také známý díky pouličním rvačkám. Asi nejznámější je ta, co se odehrála ve švédsku, díky které skončil na několik dní ve vězení.

Také účinkoval v řadě seriálů, filmů a video her. Na internetu ho nejvíce proslavilo jeho video Bas Ruttens street defence, kde vysvětluje jak se nejlépe bránit v pouličních podmínkách. Má tři dcery a je podruhé ženatý. V současné době žije v Kalifornii, kde má i svůj vlastní gym (Bas Ruttens elite mixed martial arts), kde jednou týdně sám vede tréning.

Bas Rutten Highlight

Bas Rutten Street Defense

Bas Rutten Street Defense

Historie Base Ruttena

Bitka ve švédsku

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *