Wand Silva

027

Wanderlei César de Silva přezdívaný The Axe Murderer je bývalý zápasník MMA japonské organizace PRIDE a Americké UFC. Je rekordmanem v počtu výher, knockoutu, zápasů o titul a nejdelší serie vítězství v PRIDE. Je také bývalým šampionem PRIDE ve střední váze a šampion PRIDE Grand Prix Turnaje 2004.

Silva byl známí pro svůj agresivní styl, který vycházel z muay thai a kick boxu který se začal učit ve 13 letech ve slavné akademii Chute box v jeho domovském městě Curitiba v Brazílii. Později vstoupil do armády kde projevil svůj ohromný talent v bojových sportech a měl tak možnost své umění nadále rozvíjet. Byl zván do různých akademií na Vale Tudo a Brazilské jiu jitsu. Ve své věkové kategorii vyhrál několik turnajů. Silva ke svému profesionálnímu debutu nastoupil 1. Listopadu roku 1996 v organizaci the bare-knuckle Brazilian Vale Tudo Fighting kde loktem poslal k zemi Dilsona Fiho. Dále v této organizaci vyhrál dalších pět zápasů, až na ten poslední, který prohrál z důvodu zranění.

V roce 1998 dostal Silva nabídku zápasit v té době ne příliš známe americké organizaci UFC. Jeho soupeřem byl Vitor Belfort a tento zápas je považován za jednu ze Silvových nejhorších proher v historii. Zápas netrval ani 50 sekund a Silva byl celou dobu naháněn po kleci a schytával Vitorovo údery. Další zápas na UFC 22 však Silva kolenem knockoutoval Tony Pettara. V Následujícím zápase však podlehl na body Titu Ortizovi.

028

V Roce 1996 Silva debutoval v Japonské organizaci PRIDE FC na galavečeru Pride 7 proti Carlu Ognibene (lépe známí jako Carl „Malenko“). Zde Silva ukázal svých kvalit také na zemi, několikrát se dostával do vítězného škrcení, ovšem soupeře také atakoval svými koleny . Tento agresivní styl boje zajistil Silvovi v Japonsku velkou popularitu. V letech 1999 – 2004 Silva držel bilanci osmi vítězství a žádné porážky v PRIDE, včetně remízy proti legendě tohoto sportu Mircu Cro Copovi.

Velice známá je jeho aféra s tvrďákem Quintonem „Rampage“ Jacksonem. Oba dva jsi několikrát vjeli do vlasů. V prvním zápase Silva knockoutoval Jacksona v prvním kole. Ve druhém zápase to nejdřív vypadalo na výhru Rampage, kdy na konci prvního kola poslal Silvu k zemi. Ten se však během pauzu vzpamatoval a dokázal zápas otočit a koleny dostal Rampage mezi provazy. Došlo i k mimo zápasové konfrontaci mezi oběma borci. Po vyhraném zápase Rampage si začal dělat srandu z Wanda Silvi a ten si pro Jacksona došel z tribuny až rovnou do ringu.

Silvova serie 18 výher narušil až šampion K1 Mark Hunt. Hunt vyhrál na body, byl ovšem o 80 liber těžší než Wand, proto ho mnoho věrných fanoušku Silvy neuznalo. Po porážce od Ricarda Arona se spekulovalo jestli je Silva pořád právoplatným šampionem střední váhy. Silva také vzal místo v turnaji těžkých vah za Fedora Emelianenka. V roce 2006. Silva svůj titul právo platně ztratil až na začátku roku 2007 kdy jej knockoutoval Dan Henderson.

V Roce 2007 se Silva vrátil do UFC. Hned v prvním zápase dokázal knockoutovat Keitha Jardine za pouhých 36 sekund. Na UFC 92 došlo na lámání chleba. Silva se utkal s Quintonem „Rampage“ Jacksonem, již po třetí v řadě. Jednalo se již o třetí konfrontaci těchto borců, zatím jednoznačně vedl Silva 2-0. Bylo tedy jasné, že Jackson nebude chtít nechat nic náhodě. A skutečně, v první minutě se Rampage opravdu trefil levým hákem na bradu a Silva se skácel na zem. Jako další soupeř mu byl do domluvené váhy do 195 liber domluven Rich Franklin, bývalý šampion střední váhy. Ve druhém kole Silva téměř finishoval se svojí smrští úderů na hlavu Franklina. Zápas však nakonec prohrál na body.

Silva se rozhodl pro přechod do střední váhy UFC, oproti střední váze v organizaci PRIDE se jedná o skoro deseti kilový váhový rozdíl. Jeho prvním soupeřem se stal Michael Bisping. Během zápasu poslal Silvu několikrát k zemi údery, ten však tyto nepříjemné momenty ustál a zvítězil na body, první výhra po bez mála dvou letech v UFC. Následovala však rychlá sprcha v podobě prohry proti Chrisu Lebenovi, který Silvu zasáhl několika zvedáky v prvním kole.

Silva poté nahradil zraněného Vitora Belforda proti Cungu Leeovi. Le celou dobu otravoval Silvu svými kopy z kung fu a přidával také velice bolestivé kopy z otočky. Silva však ukázal co umí nejlépe, kopy koleny z klinčů. Tímto naprosto zdevastoval Leho nos a vyhrál na TKO.

V březnu roku 2013 se utkal s Brianem Stannem v Japonsku. Jedná se o jeden z nejlepších zápasů posledních let. Zápas se nesl především v boji v postoji a přestřelkou mezi oběma aktéry. Lépe si však vedl Silva který ve druhém kole čistě trefil bradu a poslal Stanna k zemi.

029

V říjnu 2013 byl Silván vybrán na pozici trenéra na další národní reality show The Ultimate Fighter: Brazil 3. Jeho soupeřem měl být jeho dlouholetý rival Chael Sonnen. Silva se však zranil při šarvátce se Sonnenem přímo v tělocvičně v UFC v Riu. Pak už to bohužel se Silvou šlo s kopce. Nejprve údajně utekl před dopingovou kontrolou rovnou ze své tělocvičny. Následně byl však pozitivně testován a dostal stopku. Následně však dostal stopku také Chaell Sonnen, ten rovnou opustil prostředí mma i UFC. Silva dostal pokutu 70 000$ a doživotní zákaz činnosti. Tento zákaz byl nakonec zrušen, Silva však také oznámil konec kariéry.

Poměrně smutný konec pro jednu z největších hvězd MMA.

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *