MMA: Podzimní rozjezd šípkové Růženky

mma1

Rozjezd amatérské ligy MMA u nás doma bude určitě malým svátkem. Turnaje v MMA jsou u nás poměrně vzácnou věcí, takže když se konečně podzim rozjede, nemůže nikdo zůstat doma. MMA nemá u nás takovou popularitu jako jinde ve světě, naše turnaje nepřenáší ani regionální či místní televize a výsledky se člověk dovídá až po několika dnech, oproti světu, kde jsou na internetu takřka okamžitě.

Je možné, že by se i tak ukazoval nezájem místních pořadatelů o tento sport? Je to jistě škoda, stálo by to určitě za zamyšlení. Je to samozřejmě v lidech, a pokud se někdo spokojí, že to „jde“, tak ti, kteří běží, jsou již v této chvíli mnohem dál. Ale pokud jde o televizi, trochu adrenalinu mezi lidmi by jistě neškodilo, a některé horké hlavy by se jistě zchladily, ale to je jiná věc.
Ve Sportovní hale TJ Spoje Na Balkáně v Praze 3 se tedy v sobotu 7. září v 10 hodin dopoledne rozeběhne MMA LIGA. Pro ty, kteří zatím náš MMA znají méně, vysvětlíme, že jde o dlouhodobou soutěž zápasů smíšených bojových umění. Pořadatelem je Český svaz MMA s prezidentem Jiřím Šeplinou v čele. ČSMMA vznikl teprve před půl rokem, ale za sebou má několik akci, poslední byl třeba kurz pro rozhodčí v sobotu 31. srpna.

545764_283010431799490_914396029_n

Rozhodčí po úspěšném složení zkoušek získali licenci, která je opravňuje pískat zápasy pořádané pod hlavičkou ČSMMA. Obdobný kurz pro trenéry proběhne ve dnech 21. a 22. září, kde mohou trenéři získat 3. třídu. Český svaz MMA zatím eviduje 15 klubů, kdy jsou zde zastoupeny vlastně všechny naše kraje. A nejsou zde jen velká města jako Praha či Brno, ale i menší, například Doudleby s Vamberkem, Hodonín a podobně. Oddílů je daleko více, hlavně aby ale nedošlo k vytvoření konkurenční asociace, jak to bylo v mnohých dalších sportech, třeba v karate, sálové kopané atd.
Na mezinárodním poli naši borci tak často vidět nejsou, ale třeba v rozhodčích na GMC4/NEXT LEVEL ano, jedním ze tří akreditovaných rozhodčích byl i náš Jan Voborník, který je toho času také předsedou Komise rozhodčích Českého svazu MMA. Byla to pro náš MMA dobrá reklama, tak jen aby ho následovali i čeští borci do oktagonu.
Možná již v sobotu budeme mít možnost vidět někoho dosud neznámého, ale to jsou samozřejmě spekulace. Turnaj začne již v pátek klasickým vážením, stejně jako to je na světoznámých turnajích ve světě. Soutěžit se bude v šesti váhových kategoriích vyřazovacím způsobem, takže finalisté se za dne utkají nejvíce krát. Kategorie jsou nejnižší pérová do 66 kg, pak dále lehká do 70 kg, velterová do 77 kg, střední do 84 kg, polotěžká do 93 kg a konečně těžká váha nad 93 kg. Je to tedy i tak podle mezinárodních pravidel, ovšem chybějí tu nejnižší váhy muší a bantam. Pro to, kolik to bude zápasů, rozhoduje především počet účastníků v jednotlivé váze. Při rozdělení do pavouků se bude brát ohled na členství v klubech, aby se kolegové z klubů případně nesetkali dřív než v semifinále, ale i zde je brát ohled na počet přihlášených. Pro první zápasy platí, že jsou na 1×3 minuty, pokud budou, jinak od čtvrtfinále jsou již zápasy na 2×3 minuty.
Na závěr pozvánka pro diváky, je přihlášeno 98 bojovníků z 34 klubů, nejvíce ve váhové kategorii 66 kg, 22, pak do 77 – 20 a 84 – 19. Znamená to, že finalista může v kleci absolvovat maximálně 5 zápasů. Sportu zdar a MMA zvláště.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *