Tyson Fury

Tyson Fury je Britský boxer který zápasí v těžké váza. V roce 2015 se mu podařilo porazit světovou jedničku boxu Wladimira Klitschka a stal se šampionem organizací WBA (super), IBF, WBO, IBO a The Ring.

Tyson se narodil a vyrůstal v Manchesteru v Anglii. Pochází z kočovné rodiny. Jeho rodina má dlouhou historii ve světě boxu. Sám jeho otec boxoval v sedmdesátých letech pod přezdívkou „Gypsy“ (cikán). Účastnil se hlavně tak zvaných bare-knuckle zápasů, což je obdoba boxu bez rukavic, někdy i bez bandáží, pořádaná většinou v pochybných klubech nebo na ulicích. Jeho bratranec Andy Lee je světový šampion střední váhy a jeho druhý bratranec zápasí stejně tak ve stejné váze. Právě jeho strýc Peter Fury byl dlouhou dobu jeho trenérem. Jeho otec ho pojmenoval Tyson po legendárním boxerovi Miku Tysonovi.

Jako amatér Fury reprezentoval jak Anglii tak i Irsko. Irsko reprezentoval třikrát na světové úrovni. Byl členem Holy Family Boxing Club z kterého po neúspěchu na světovém šampionátu kde Irsko podlehlo Polsku přešel do Smithboro Club.

V roce 2007 vyhrál juniorské mistrovství Evropy. Jako junior byl třetí ve světovém žebříčku hned za Rusy Maximem Babanim a Andreyem Volkovem. Snažil se dostat do olympijského týmu pro olympiádu v Pekingu roku 2008. V kvalifikačním turnaji se probojoval až do finále, kde ho bohužel porazil David Price.

Price byl tedy vybrán do Olympijského týmu pro rok 2008, pravidla dovolovali každé zemi kvalifikovat pouze jednoho boxera. Tyson Fury  se tedy zkoušel dostat do reprezentace Irska. To mu však také nevyšlo, rozhodl se tedy ukonči amatérskou kariéru a začít boxovat, už jen profesionály.

V roce 2013 nastoupil do svého prvního profesionálnímu zápasu proti neporaženému Derecku Chrisorovi, kterého porazil po všech kolech na body. Dále se postavil proti světové třídě Kevinu Johnsonovi kterého také porazil na body.

Následovala celá řada vítězství proti světovým boxerům jako byli například: Steve Cunnigham, Kubrat Pulev, Tomasz Adamek.  Po výhře proti polákovi Adamkovi byl serverem Boxrec označen za 7. nejlepšího na světě v těžké váze a v žebříčku International Boxing Federation se umístil na druhém místě.

Následoval zápas s jeho rivalem Derreckem Chrisorou. Bohužel se Chrisora zranil a na rychlo za něj zaskočil Bělorus Alexander Ustinov. Nakonec však i Fury odřekl z důvodu vážné nemoci jeho strýce který byl zároveň jeho trenérem.  Nakonec se re-match konal 29. Listopadu 2014 a Fury z něj odešel jako vítěz.

 

Dále porazil Christiana Hammera po hození ručníku do ringu v osmém kole.

28. Listopadu se však odehrál největší zápas Furyho kariéry. Utkal se s deset let neporaženým Ukrajincem Wladimírem Klitschkem. „Doctor Steel Hammer“ je ve světě boxu známou osobností. Společně s jeho bratrem, který ukončil kariéru z politických důvodu, se řadí mezi nejlepší boxery těžké váhy všech dob. Před zápasem panovala ostrá atmosféra, ostatně jak je u Furyho zvykem. Zápas se odehrával v Německém Dusseldorfu kde jsou oba Klitschkové jako doma. Fury dokázal Ukrajince naprosto deklasovat ve všech dvanácti kolech. Výsledek rozhodčích zněl 116–111, 115–112, 115–112 pro Furyho.

Tyson Fury dokázal to co se celou dekádu nepodařilo žádnému boxerovi. Vyhrál všech pět titulů co vlastnil Wladimír Klitschko. Sám Fury po turnaji prozradil, že domu přijel dehydratovaný. Bál se, že by se někdo ze stáje od Klitschka mohl pokusit podstrčit zakázané látky. Fury by tak neprošel dopingovým teste

 

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *