PANANTUKAN – Trochu jiný Box, 1. díl

163-fnews-blog-2

Box má u nás velmi bohatou historii a zná jej naprosto každý. V dávných dobách plnil úlohu bojového umění, které zahrnovalo i různé zápasnické techniky, ale dnes jej vnímáme především jako kontaktní sport, ve kterém se používá ochranné vybavení /od r.1867/. Svou jednoduchostí, propracovaným tréninkem a soutěžemi je stále populárnější i pro lidi, kteří se chtějí dostat do kondice. Na začátku druhého tisíciletí dochází v bojových uměních k určitému obrození a větší část lidí začíná znovu přijímat box i jako nedílnou součást plno kontaktní přípravy pro sebeobranu. Mnohem přístupnější se stávají také tréninky Kickboxu, Thaiboxu a MMA, kde se naučí další kopací, úderové a zápasnické techniky. Přestože použitelnost těchto stylů při sebeobraně nebo pouličních bojích patří k těm nejvyšším, pořád se jedná o pravidly řízený sport, který sebou přináší určité návyky. Moderní sebeobranné systémy s tímto problémem počítají a tak nabízejí určité varianty pouličního boxu. Inspirací těmto systémům jsou často filipínská bojová umění /dále fma/, o kterých jste nikdy neslyšeli a možná ani neuslyšíte. Originálním stylem neozbrojeného boje je Pangamot /Pangamut/ a velmi často se používá i Mano Mano /Mano y Mano, Arnis de mano, Cadena de mano,Corto Cadena atd./,  Sikaran nebo Pananjakman /kopy/, Dumog /zápas/ ale tím kdo nejvíce inspiroval je filipínský box jménem Panantukan /Panuntukan, Panununtukan, Suntukan/.

Západ vs Východ

Prvním, kdo se setkal s fma beze zbraně, byli pravděpodobně Španělé /16.st/, ale dodnes téměř neexistují žádné písemné dokumenty, které by zachytily nějaké vzájemné vlivy. Historie Panantukanu začíná na začátku minulého století, kdy na Filipínách pobývali američtí vojáci, kteří při výcviku používali techniky západního boxu. Místní si tento sport velmi oblíbili a dnes v něm patří mezi nejlepší na světě /např. Manny Pacquiao/. Ale pozornosti vojáků zase neunikl filipínský způsob boje, který byl zaměřen především na řezné zbraně /mačety, nože atd./. Tento styl vyžadoval větší práci nohou, úhyby tělem a aktivnější blokování pomocí odvádění ne/ozbrojené ruky. Zbraně měly značný vliv na neozbrojený boj a ten následně inspiroval západní boxery, jejichž technický repertoár byl mnohem omezenější. Do jaké míry je dnešní západní box ovlivněn tím filipínským je předmětem diskuse, ale určitý vliv je prokázaný. Koluje také historka, jak Muhammad Ali, při svém pobytu na Filipínách, vyzkoušel Eskrimu u Gabriel „Flash“ Elorde, který byl velmi populární na ostrově Negros /vznik Modern Arnis a Pekiti Tirsia/. Právě nezapomenutelný styl Aliho boje je přičítán Elordovi, ale dnes už je velmi těžké to prokázat.

Guro Ted LucayLucay

Na Filipínách se můžete setkat s různými názvy neozbrojeného boje, ale Panantukan mezi ně nepatří. Přestože je jeho základ filipínský, vznikl pravděpodobně v USA. Vznik Panantukanu se nejčastěji přisuzuje Guro Ted LucayLucay, jehož otec byl výborný boxer a ovládal i fma. Ted žil a cvičil na Hawaii /Serrada eskrima, Giron eskrima, Villabralle Kali,Karate/, ale po nějakém čase se přestěhoval do Los Angeles, kde se setkal s Guro Danem Inosantem. V jeho akademii se stal jedním z prvních vyškolených instruktorů v Kali a Jeet Kune Do. Guro Ted nesouhlasil se strukturováním Jeet Kune Do a sbíráním technik. Snažil se o zjednodušení výuky a tak následně založil svou asociaci Kali/Jkd, kde učil méně tradičně, ale o to více funkčně. V té době se Panantukan začne objevovat ve výuce v Inosanto akademii. V r. 1996 Ted umírá na astma ve věku pouhých 50let.

 

Guro Dan Inosanto

Dan Inosanto je od 70. let min. st. v USA známý, jako student legendárního Bruce Lee a propagátor jeho Jeet Kune Do/ Jun Fan Kung Fu. Časem se z něj stal také uznávaný mistr fma, které měly velký vliv na jeho výuku JKD/JF. Nejenže ovlivnil Bruce Lee při jeho tvoření Jun Fan KF, ale Panantukan se stal hlavní složkou v systému Kali/Jkd. Guro Dan Inosanto je dnes ikonou v bojových uměních a on i jeho následovníci /např. Ron Balicky, Bob Breen, Rick Faye atd./ rozšířili Panantukan do celého světa.

TOMÁŠ SEVERA

                                                                                                                                             www.modernarnis.blog.cz

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *