Savate

874761790

Někdy je tento styl nazývaný savate – la boxe française. První ucelenou školu savate založil Michel Pisseux v roce 1825. Bojovníci při boji používali především kopy (odtud také název stylu). Savate znamená v překladu z francouzštiny „opotřebovaná bota“ a vzniklo z bojového umění chausson, což je v překladu z francouzštiny „domácí bota“. Bylo vytvořeno námořníky v Marseilles v 18.století, kteří často navštěvovali jihovýchodní Asii a setkali se zde s místním bojovým uměním.

Dále se savate rozšířilo do Francie prostřednictvím pouličních rvaček, zvláště pak v Paříži. Jedná se o jeden z prvních bojových stylů patřící do skupiny street-fighting (v překladu z angličtiny „pouliční boj“).
V Savate se klade velký důraz na elegantnost prováděných technik. Používají se především techniky kopů nohou a úderů pěstmi. Soutěže v savate probíhají na více kol a mají své rozdělení do hmotnostních kategorií. Hody, údery kolenem či loktem, údery na krk a do genitálií jsou přísně zakázány. Nejvyšší titul, který zde můžou bojovníci získat je tzv“ Stříbrná rukavice“.
V roce 1924 byla soutěž v Savate dokonce součástí Olympiády v Paříži. Francouzská federace Savate byla založena v roce 1965.

 

ZDENĚK S.

Sdílej s přáteli!

    Další doporučené články

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *